ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Kurczak w białym płaszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na rodzinne spotkanie, z przyjaciółmi polecam właśnie takiego kurczaka. Troszkę inny i bardzo smaczny.

Kurczak w białym płaszczu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w białym płaszczu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w białym płaszczu

ETAP 1:

Oczyszczony, umyty filet ugotować z marchewkami, pietruszką, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym czarnym i listkiem laurowym.
Gotować ok. 20 min w 1,3 l wody. Wyjąć warzywa i mięso. Wywar przecedzić i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Do chłodnego wywaru dodać jeszcze majonez i wymieszać.

Zimny filet pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokroić drobniutko. Wymieszać razem kurczaka, ser i czosnek. Dodać szczyptę białego pieprzu i sól do smaku. Przełożyć do płaskiego naczynia. Zalać białym wywarem tak, żeby przykryć mięso. Wstawić do lodówki.

Jak już stężeje, to dopiero wlać pozostały wywar i ponownie wstawić do lodówki.

Gotowe danie udekorować wg uznania np. kwiatkami z marchewki i kawałkami koperku.

Smacznego.

Kurczak w białym płaszczu
Kurczak w białym płaszczu - np. na rodzinne spotkanie