WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Kurczak w złocistej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak w złocistej panierce to delikatny flecik z kurczaka w panierce z mąki jajka i startych chrupek kukurydzianych.

Kurczak w złocistej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w złocistej panierce

 

  • Kawałek piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • ok. 1-1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • kilka chrupek kukurydzianych
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w złocistej panierce

ETAP 1:

Z piersi kurczaka wyciąć potrzebną porcję mięsa. Wycięte fileciki lekko roztłuc tłuczkiem do mięsa. Lekko doprawić solą. Jajko wybić do głębokiego talerz i roztrzepać widelcem. Mąkę wysypać na oddzielny talerzyk.
Chrupki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach do jeszcze innego naczynia.

Kawałki kurczaka panierować w mące, potem w jajku a następnie w startych chrupkach. Kurczaka od razu układać na rozgrzany olej na patelni gdyż panierka szybko nasiąka i potem może się przylepiać. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu. Podawać z ziemniakami.

Kurczak w złocistej panierce
Kurczak w złocistej panierce w trakcie smażenia na patelni
Kurczak w złocistej panierce
Kawałki kurczaka panierowane w mące jajku i chrupkach
Kurczak w złocistej panierce
Zestaw do panierowania kurczaka: mąka, jajko i starte chrupki
Kurczak w złocistej panierce
Wykrojone fileciki z kurczaka lekko rozbite tłuczkiem