Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Kurczak z warzywami w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka owinięta ciastem francuskim i upieczona w piekarniku jest soczysta i pyszna. Gdy dodamy do niej jeszcze sezonowe warzywa, otrzymujemy kompletne i smaczne danie obiadowe.

Kurczak z warzywami w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z warzywami w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami w cieście francuskim

Przygotowanie warzyw

Kurczak z warzywami w cieście francuskim
W daniu jest sporo warzyw, w tym cukinia i papryka

Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, solimy, po 5 minutach opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

Pomidora kroimy w plastry, paprykę w kostkę. Warzywa posypujemy ziołami prowansalskie, polewamy oliwą.

Przygotowanie mięsa

Kurczak z warzywami w cieście francuskim
Bohaterem dania jest kurczak - pierś przyprawiona solą i pieprzem

Piersi z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta i sosu

Kurczak z warzywami w cieście francuskim
Ciasto francuskie smarujemy sosem, posypujemy serem, nacinamy boki

Ciasto francuskie rozwijamy.

Koncentrat pomidorowy łączymy z łyżeczką oliwy, dodajemy oregano. Sos rozsmarowujemy na środku ciasta, posypujemy serem.

Boki ciasta nacinamy jak na zdjęciu:

Wyłożenie warzyw

Kurczak z warzywami w cieście francuskim
Na ciasto wykładamy warzywa...

Na ciasto pokryte sosem i serem wykładamy część warzyw.

ETAP 5:

Kurczak z warzywami w cieście francuskim
...a następnie mięso i pozostałą część warzyw

Na warzywa wykładamy mięso. Kurczaka możemy owinąć dokoła plastrami cukinii.

Na kurczaka wykładamy pozostałe warzywa.

Owinięcie farszu ciastem, pieczenie

Kurczak z warzywami w cieście francuskim

Farsz owijamy ciastem tak jak na zdjęciu.

Nasze "zawiniątko" przekładamy do naczynia żaroodpornego lub pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed wstawieniem ciasta do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy 40 minut w 200 st.C.

Wyjmujemy z piekarnika. Jemy na ciepło lub na zimno - ja lubię to danie w obu postaciach.