Kurczę duszone z pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Cebulę obrać, opłukać, posiekać. tuszkę oczyścić, pokrajać na części,

Kurczę duszone z pieczarkami

Składniki:

Kurczę duszone z pieczarkami

 

  • 1 brojler (ok 80 dag)
  • sól czosnkowa
  • 10 dag cebuli
  • 20 dag pieczarek
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczę duszone z pieczarkami
Cebulę obrać, opłukać, posiekać. tuszkę oczyścić, pokrajać na części, oprószyć solą czosnkową. Patelnię teflonową posmarowac oliwą lub olejem, rozgrzać. Porcje kurczaka włożyć na patelnię, obrumienić z obu stron. Podlać wrzącą wodą, przykryć. Dusić na małym ogniu ok 30 minut z dodatkiem posiekanej cebuli. Pieczarki umyć, oczyścić, posztakować, włożyć do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić. Po 30 minutach duszenia kurczaka dodać pieczarki, posolić. Dusic jeszcze przez około 10 minut. Gotową potrawę włożyć na ogrzany półmisek, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczonych i surówek lub warzyw gotowanych.