szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Kurki w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze przygotowuję chociaż kilka słoiczków grzybków w occie, aby delektować się ich smakiem w zimowe dni.

Kurki w zalewie octowej

Składniki:

Kurki w zalewie octowej

 

  • 1/2 kg kurek
  • 2 nieduże cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 l. wody
  • 3/4 szkl. octu 10%
  • 1/4 szkl. cukru
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kurki w zalewie octowej
Kurki należy dokładnie oczyścić.Najłatwiejszym sposobem jest posypanie grzybów łyżeczką soli i zalanie wrzątkiem. Następnie należy kilkanaście sekund mieszać, a potem wyjąć łyżką cedzakową na sitko.

Wszelkie zanieczyszczenia osiądą na dnie miski. Najlepiej czynność powtórzyć 2-3 razy, aż kurki będą zupełnie czyste. Na końcu odsączyć. C

ebulę obrać i pokroić w plastry. Kurki przełożyć do garnka, dodać cebulę, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Wszystko zalać gorącą wodą, tak aby grzyby były zakryte.

Gotować razem na małym ogniu ok. 10 minut. Odcedzić wodę zostawiając przyprawy. Następnie zagotować ocet z 1/2 l wodą, łyżeczką soli i i cukrem.

Kurki z cebulą i przyprawami przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą. Dobrze zakręcić i odstawić dnem do góry, aby dobrze się zamknęły.