SUPERPRZEPIS

Lady pink-white

  • 5
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Lady pink-white Więcej zdjęć (3)

Delikatne w smaku, proste w wykonaniu chociaż odrobinę pracochłonne, ale jak to mówią bez pracy nie ma kołaczy. Idealne ciasto na letnie popołudnie. Zapraszam.

Składniki:

Lady pink-white

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • różowy barwnik

 

  • Masa white:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 50 g płatków migdłowych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

 

 

 

  • Tortownica 16 cm

Sposób przygotowania:

Lady pink-white

Biszkopt:

Lady pink-white
masę z jajek z cukrem wymieszać z barwinikiem

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać. Dodać odrobinę barwnika spożywczego i ponownie wymieszać.

ETAP 2:

Lady pink-white
przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy

Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i wyrównać. Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie przekroić na dwa blaty.

Masa white:

Lady pink-white
zmiksowany jogurt z płatkami przelać do stężenia

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach mleka. Zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć jogurt ( w temperaturze pokojowej), dodać płatki migdałowe i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać żelatynę i zmiksować aby nie było grudek.

Miseczkę o płaskim dnie ( średnica 9-10 cm) wyłożyć dokładnie folią spożywczą i wylać masę. Wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa pink:

Lady pink-white
mus truskawkowy wymieszać z żelatyną

Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, 2 łyzi wody i dusić do rozpadnięcia owoców. Następnie zmiksować na gładko.

W międzyczasie żelatynę namoczyć. Dodać do gorącego musu i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostawić do ostygnięcia, dodać śmietanę i wymieszać.

Składanie ciasta:

Lady pink-white
na biszkopt nałożyć wkładkę migdałową

Na paterę ułożyć blat biszkoptu ( drugi polecam zamrozić na kolejny raz) . Na środku ułożyć masę white i zalać masę różową. Ostawić do lodówki co całkowitego stężenia.

Cukier puder wymieszać z zagęstnikiem. Schłodzoną śmietanę wstępnie ubić, dodać sypie składniki i ubić na sztywną pianę. Udekorować wierzch ciasta, dodać truskawki.
Smacznego!