gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Lamingtony/kokosanki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowite kokosanki, biszkoptowe ciasteczka w polewie kakaowej, obtoczone wiórkami kokosowymi i orzechami.

Lamingtony/kokosanki

Składniki:

Lamingtony/kokosanki

Ciasto;

  • 3 jajka,
  • 10 łyżek cukru,
  • 15 łyżek mąki pszennej,
  • 15 łyżek oleju,
  • 15 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa;

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 10 łyżek drobnego cukru,
  • 3 - 4 łyżki kakao.

Dodatkowo;

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g drobno posiekanych orzechów.

Sposób przygotowania:

Lamingtony/kokosanki
Ciasto;

Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach przez około 35 minut. Upieczone ciasto studzimy i pokroimy w w prostokąty około 3x4 cm.

Polewa;

Wszystkie składniki zagotowujemy, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej konsystencji (polewa nie powinna być ani mocno gęsta, ani za rzadka; można poczekać, aż zgęstnieje).

Biszkopty nabijamy na widelec, obtaczamy w polewie, a następnie w wiórkach wymieszanych z orzechami.

Odkładamy na talerz.

Smacznego