gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Langosze na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe langosze podane z sosem, sos może być dowolny. Langosze można również podawać wytrawnie. Polecam.

Langosze na słodko

Składniki:

Langosze na słodko

 

  • 500 g mąki,
  • 25 g drożdży,
  • szklanka wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka oliwy,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • olej do smażenia,
  • ulubiony sos.

Sposób przygotowania:

Langosze na słodko
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną cukru i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze części ( u mnie wyszło 10 sztuk).

Ciasto rozpłaszczamy na placuszki około 1 cm. Na patelnie wlewamy olej około 5-6 cm. Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z dowolnym słodkim sosem.

Smacznego.

Tagi:

okazje ciasta