mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Lasagne.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Po raz pierwszy robiona z tego przepisu ,naprawde warta wypróbowania .

Lasagne.

Składniki:

Lasagne.

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 2 - 3 cebule sredniej wielkości
  • 3 duze pomidory
  • 100 -150 gram szpinaku mrożonego
  • 1 niewielki brokół
  • 1 duzy słoik sosu pomodorowego gęstego
  • 20 dag dobrego sera żółtego
  • 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • opakowanie płatów lazanii 500gram
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prwansalskie lub przyprawa do kuchni włoskiej
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju
  • NA SOS BESZAMELOWY:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • l,5 szklanki mleka
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Lasagne.
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić .Połowe czosnku zesmazyc z cebulka na łyżce oleju ,dodac mieso mielone i obrane ze skórki , pokrojone w drobna kostkę pomidory.Wszystko razem dusic, po okolo 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy i zioła do smaku ,wszystko wymieszac doprawic solą i pieprzem na ostro.Smażyć do odparowania plynu.Na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzac kilka kropel oleju i dodac szpinak ,odparowac nadmiar wody i dodac reszte czosnku dusic razem chwilke,odstawic na bok.Brokuly rozdzielc na male rozyczki i dokladne umyc oraz osuczyc.Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem lub olejem na dno wylozyc niewielka ilosc sosu ze sloika.SOS BESZAMELOWY: Maslo rozpuscic w rondelku ,dodac make chwilke podsmazyc a nastepnie dodac polowe mleka ,szybko i dokladnie wymieszac najlepiej trzepaczka do ubijania jajek lub mikserem.Kiedy zacznie gestniec dodac reszte mleka i nadal bardzo energicznie mieszac do czasu az zgestnieje nie gotowac.Doprawic do smaku sola ,pieprzem i galka muszkatolowa.W szklance lub kubeczku rozmacic zoltko z niewielka iloscia sosu dodac do reszty sosu i dokladnie wymieszac. Zagotowac wode z sola do ugotowania platow lazanii .Wrzucac na wrzatek po jednym placie.po okolo 2 - 3 min wyjmowac i ukladac w naczyniu zaroodpornym na sos pomidorowy.Na platy ulozyc polowe miesa mielonego zesmazonego z cebulka i pomidorami ,sos pomidorowy ze sloika,posypac startm serem (odrobine) nstepnie ulozyc szpinak i polac niewielka iloscia sosu beszamelowego.Nastepnie znowu obgotowane platy ,reszta miesa ,na mieso sos pomidorowy ze sloika ,rozyczki brokolow i ser starty oraz niewielka ilosc sosu beszamelowego.Na wierzch platy lazanii obgotowane i reszta sosu beszamelowego oraz reszta startego zoltego sera.Jesli ktos lubi dobrze doprawione dania mozna kazda warstwe oproszyc pieprzem lub inna przyprawa jaka kto lubi.Tak przygotowana lazanie piec w piekarniky okolo 50 min w 170 stopniach od czasu do czasu sprawdzic czy sie nie przypala :) w razie potrzeby zwiekszyc lub zmniejszyc tmp.Smacznego.