WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Łatwy tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwy do zrobienia tort na jasnym biszkopcie z kremem o smaku truskawkowym z bitej śmietany i galaretki, wykończony kremem budyniowym i galaretką.

Łatwy tort truskawkowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łatwy tort truskawkowy

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3szkl. mąki tortowej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
  • szczypta soli

Krem truskawkowy

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego

Krem budyniowy

  • 1,5szkl. mleka
  • 1budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki tortowej
  • 100g miękkiego masła

Dodatkowo

  • 0,5 galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Łatwy tort truskawkowy

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywno. Dodać cukry i miksować aż się rozpuszczą. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Do ubitych jajek przesiać mąkę z budyniami i wymieszać. Masę przelać do tortownicy 20cm i upiec do suchego patyczka w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Krem truskawkowy

Galaretki rozpuścić 400ml gorącej wody i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z zimną galaretką i dżemem.

Krem budyniowy

1szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając aż zrobi się gęsty budyń. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować chwilę samo a następnie zmiksować z budyniem.

ETAP 4:

Sok z cytryny wymieszać z szklanką przegotowanej wody i 2 łyżeczkami cukru.
Pierwszy blat biszkoptu ulozyć w obręczy tortownicy, nasączyć wodą cytrynową, posmarować częścią kremu truskawkowego. Nałożyć drugi biszkopt, nasączyć i rozsmarować drugą część kremu truskawkowego. Nałożyć trzeci blat biszkoptu, nasączyć. Posmarować resztą kremu truskawkowego (bardzo cienko). Schłodzić w lodówce. Gdy masa stężeje, posmarować boki i wierzch tortu kremem budyniowym. Zrobić rozetki na wierzchu tortu za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką. Tort ponownie schłodzić. 0,5 galaretki rozpuścić w 3/4szkl. gorącej wody. Wystudzić. Wymieszać z dżemem. Gdy dobrze stężeje wyłożyć na wierzch tortu i schłodzić przez noc w lodówce.

Łatwy tort truskawkowy
Tort po schłodzeniu obłożóny kremem budyniowym
Łatwy tort truskawkowy
Tort po przełożeniu kremem truskawkowym przed otynkowaniem
Łatwy tort truskawkowy
Bita śmietana zmiksowana z zimną galaretką i dżemem
Łatwy tort truskawkowy
Biszkopt po wystudzeniu przekrojony na trzy blaty
Łatwy tort truskawkowy
Kawałek tortu po nałożeniu na talerzyk