Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Łazanki z kiszoną kapustą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Takie danie jest bardzo syte. Możemy je przygotować na piątkowy bezmięsny obiad. Wykonanie łazanek nie jest trudne, a są dużo smaczniejsze od kupnych.

Łazanki z kiszoną kapustą

Składniki:

Łazanki z kiszoną kapustą

Kapusta:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do dań z kapusty

Łazanki:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania łazanek

Sposób przygotowania:

Łazanki z kiszoną kapustą

Wykonanie kapusty:

Łazanki z kiszoną kapustą
Z podanych składników przygotowujemy kapustę.

Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju. Usmażoną cebulę przekładamy do kapusty razem z olejem na którym się smażyła. Całość przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.

Wykonanie łazanek:

Łazanki z kiszoną kapustą
Z podanych składników wykonujemy łazanki.

Do mąki dodajemy sól, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy w paski, a następnie w kwadraty. Pokrojone łazanki układamy na posypanej mąką stolnicy i zostawiamy na około pół godziny do podsuszenia.

Wykonanie potrawy:

Łazanki z kiszoną kapustą
Następnie łazanki gotujemy i mieszamy z kapustą.

Następnie łazanki gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości, odcedzamy. Ugotowane łazanki przekładamy do gorącej kapusty i dokładnie mieszamy. Podajemy.


Tagi:

kapusta