SUPERPRZEPIS

Łazanki z kapustą i pieczarkami

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Łazanki z kapustą i pieczarkami

Łazanki nietypowe, bo z dodatkiem pieczarek, czosnku i cytrynowego oleju. Całość smakuje wybornie i jak dla mnie lepiej od tradycyjnych.

Składniki:

Łazanki z kapustą i pieczarkami

 

  • 250g makaronu np do łazanek, ale mogą to być równie dobrze kokardki
  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula duża
  • 4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3)
  • 2 łyżki oleju smakowego z cytryną i bazylią
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Przygotowanie warzyw:

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki, a kapustę szatkujemy

Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę obraną najpierw z brzydkich liści oraz cebulę. Dusimy ok 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.

Przygotowanie farszu:

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Przygotowany farsz doprawiamy do smaku m.in. czosnkiem oraz bazylią świeżą

Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy ale już ściągnięte z ognia.

Makaron:

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Do gotującej i lekko osolonej wody wrzucamy nasz makaron i gotujemy na al dente

Wodę delikatnie solimy i na wrzątek wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, przecedzamy i łączymy z naszym farszem.