margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Leczo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedna z ulubionych sezonowych potraw.

Leczo

Składniki:

Leczo

 

  • kabaczek
  • 2-3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieczarki 30 dag
  • 2 kiełbasy (śląskie)
  • 2 pomidory
  • ulubione przyprawy:
  • pieprz cayenne, bazylia, oregano, słodka papryka, chilli
  • sól, pieprz
  • oliwa l
  • masło lub margaryna

Sposób przygotowania:

Leczo
W osobnym garnku podduszam na margarynie pieczarki pokrojone w większe kawałeczki. Solimy i pieprzymy do smaku, dusimy do miękkości. W rondelku w którym już będziemy robić leczo podsmażamy na oliwie cebule pokrojoną w piórka, czosnek wyciśnięty lub pokrojony w drobną kosteczkę. Dodajemy kiełbaskę pokrojoną w kostkę lub talarki, podsmażamy. Dodajemy podduszone pieczarki bez sosiku który się zrobił. Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do całości. Kabaczka obieramy usuwamy miąższ z pestkami z środka i kroimy w większą kostkę dodajemy do rondelka gdy pozostałe składniki są już na w pół miękkie. Wszystko co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami: pieprz cayenne, bazylią, oregano, słodka papryka, chilli (ja lubię dość ostre). Na koniec wkrawamy pomidory dusimy jeszcze kilka minut. Wszystkie składniki powinny być miękkie, podajemy z chlebkiem. Smacznego.