Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Leczo na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedna z tych potraw, bez której ciężko wyobrazić sobie chłodne popołudnia i wieczory. Sycące i rozgrzewające leczo - idealne danie dla całej rodziny!

Leczo na wędzonce

Składniki:

Leczo na wędzonce

 

Sposób przygotowania:

Leczo na wędzonce
1. Wędlinę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem. Wsypać wędlinę, zrumienić, przełożyć na talerzyk.

2. Cebulę obrać, grubo posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pokroić na kawałki, oczyścić z nasion i białych błonek, pokroić w paski.

3. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać pieczarki, przesmażyć, odparować. Posypać mieloną papryką, przesmażyć mieszając.

4. Dodać paprykę, pomidory z sosem oraz sól i pieprz. Gotować na sporym ogniu 5 min.

5. Dodać posiekany czosnek, koncentrat, tymianek, ostrą paprykę i przesmażone wędliny. Gotować ok. 10 min, doprawić.

Rada:
- Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi bez skórki.