margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z cukinii

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polecam leczo z cukinii - można je podawać do potraw mięsnych, ryb lub jako samodzielne danie

Leczo z cukinii

Składniki:

Leczo z cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinii
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i razem przesmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła lub margaryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Kolorowe papryki opłukujemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do cebuli. Mieszamy co jakiś czas, dusimy tak żeby papryka zrobiła się lekko miękka. W tym czasie opłukujemy i obieramy cukinię. Kroimy w grubą kostkę i dodajemy do reszty warzyw. Delikatnie mieszamy, dodajemy przyprawy: sól, pieprz czarny i cayenne, słodką paprykę, szczyptę bazylii i oregano. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy troszkę masła lub margaryny. Warzywa dusimy do momentu aż cukinia będzie na w pół miękka (może się rozpaść w trakcie duszenia i mieszania, ale jest równie smaczna). Następnie sparzamy wrzątkiem pomidory i obieramy ze skórki. Wkrawamy do warzyw i mieszamy i dusimy razem kilka minut. Podajemy jako dodatek do mies, ryb lub jako osobne danie. Smacznego.