WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Lekka sałatka do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

lekka sałatka do obiadu na bazie sałaty lodowej, pomidora, cebuli i kukurydzy konserwowej z lekkim sosem koperkowym.

Lekka sałatka do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka sałatka do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Lekka sałatka do obiadu

ETAP 1:

Sałatę lodową pokroić na kawałki lub porwać rękami i wrzucić do miseczki. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do sałaty lodowej. Cebulę obrać, odkroić kawałek, posiekać i dodać do pozostałych warzyw. Kukurydzę konserwową otworzyć, odsączyć z zalewy 2-3 łyżki i dodać do sałatki.

W oddzielnej szklance zrobić sos.
W tym celu wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wycisnąć sok z połówki małej cytryny i dolać do oliwy. Wsypać ok. 1 łyżeczkę posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie i wlać do warzyw na sałatkę.

Składniki sałatki dobrze wymieszać. Jeśli jest potrzeba to doprawić jeszcze solą lub pieprzem. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

lekka sałatka do obiadu
sos koperkowy z sokiem z cytryny, olejem i przyprawami
lekka sałatka do obiadu
kukurydza konserwowa dodana do reszty składników
lekka sałatka do obiadu
posiekana cebulka dodana do pomidora i sałaty lodowej
lekka sałatka do obiadu
pokrojony w kostkę pomidor dodany do sałaty lodowej