ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Lekki sernik bez spodu z michałkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik jest bardzo lekki, wilgotny, można zjeść kawałek nawet po operacji żołądka (tak jak u mnie) i nic się nie dzieje. Temperatura pokojowa składników.

Lekki sernik bez spodu z michałkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekki sernik bez spodu z michałkami

 

  • jajka 7 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • aromat rumowy 1/2 łyżeczki,
  • twaróg śmietankowy półtłusty 1,20 kg,
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek,
  • bita śmietana w proszku 1 opakowanie,
  • mleko 3,2% 3/4 szklanki,
  • cukierki michałki - ile potrzeba,
  • cukier puder- ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Lekki sernik bez spodu z michałkami

ETAP 1:

Lekki sernik bez spodu z michałkami.
Można również ubijać w robocie lub ręcznie.

Jajka, cukier, aromat rumowy mikserem na najwyższych obrotach ubijać z 4 minuty do białości.

ETAP 2:

Lekki sernik bez spodu z michałkami.
Jeśli twaróg jest mocno grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa.

Do ubitej masy włożyć twaróg, wsypać mąkę ziemniaczaną, bitą śmietanę, wlać mleko i połączyć składniki, nie za długo ubijać.

ETAP 3:

Lekki sernik bez spodu z michałkami.
Jeden mniejszy sernik mąż zabiera do pracy na poczęstunek.

Dwie formy 30x15 i 20x11 wyłożone papierem do pieczenia (mniejsza forma zabrana będzie do pracy męża), masę serową wylać do prawie pełnych foremek, powkładać cukierki michałki.

ETAP 4:

Lekki sernik bez spodu z michałkami.

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 60-70 minut, do suchego patyczka, serniki dobrze wystudzić w formach, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Tagi:

ciasto sernik