Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Lekkie bezglutenowe placuszki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie pyszne i sycące placuszki z mąki ryżowej. Podałam je przełożone serkiem, plastrami banana i posypane ziarenkami granatu.

Lekkie bezglutenowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekkie bezglutenowe placuszki

 

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 białka na pianę
  • 2 żółtka
  • 1/2 opakowania serka Bieluch
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki otrębów gryczanych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 kropli Stevii
  • szczypta soli

 

  • dodatki:
  • owoc granatu
  • banan
  • 1/2 opakowania serka Bieluch
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Lekkie bezglutenowe placuszki
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wstawiamy do lodówki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoto. Placki podałam przełożone serkiem, plastrami banana i posypane ziarenkami granatu. Smacznego :)
Lekkie bezglutenowe placuszki
mąkę przesiewamy do miski dodajemy pozostałe składniki
Lekkie bezglutenowe placuszki
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy
Lekkie bezglutenowe placuszki
Ciasto wylewamy partiami na rozgrzany olej
Lekkie bezglutenowe placuszki
Placuszki smażymy na malym ogniu z obu stron na złoto