Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Lekko słodka chałka drożdżowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nieprawdopodobnie puszysta i lekka chałka drożdżowa idealna do masła, żółtego sera, twarożku, miodu czy dżemu. Super smakuje z dodatkiem mleka, kakao czy kawy zbożowej.

Lekko słodka chałka drożdżowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekko słodka chałka drożdżowa

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 100 g stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • ew. coś do posypania

Sposób przygotowania:

Lekko słodka chałka drożdżowa
W dużej misce połączyć mąkę z cukrem pudrem i zrobić dołek. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami, łyżeczką cukru pudru i łyżką mąki - wlać do mąki, nakryć i pozostawić na 10-15 minut, aby drożdże się namnożyły.

Dodać roztrzepane jajko i żółtko, stopione przestudzone masło i dużą szczyptę soli - wyrabiać jak najdłużej ręcznie albo kilka minut rbotem kuchennym z dużym hakiem. Kiedy ciasto jest już bardzo robrze rozciągnięte nakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Odgazować lekko przegniatając i uformować z ciasta wałki do zaplatania - ilość zależy od umiejętności.

Oba końce plecionki bardzo dobrze i mocno skleić podkładając pod spód chałki - odłożyć bochenek do wyrośnięcia. Posmarować stopionym masłem i ew. posypać siekanymi orzechami, kruszonką lub ulubionymi płatkami.

Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec ok. 30-40 min. do czasu, aż chałka się ładnie przyrumieni.

Ostudzić na kratce.
Lekko słodka chałka drożdżowa
Dobrze wyrobiona chałka ma bardzo delikatne wnętrze.