Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny lekko kwaskowy sernik na zimno ze słodkim musem morelowym to prosty deser, idealny za zakończenie wakacji :)

Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym

 

  • 100 gram herbatników
  • 1/3 kostki masła
  • 200 gram serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 gram śmietany 36%
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z ½ limonki
  • 350 gram moreli
  • 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym
Morele myjemy, obieramy, przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Odstawiamy na bok do przestygnięcia, blendujemy i odparowujemy jeśli mus jest zbyt rzadki. Studzimy.

Masło rozpuszczamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera lub wałka do ciasta – przesypujemy do miseczki i mieszamy z rozpuszczonym masłem.

Do miski przekładamy serek homogenizowany, śmietanę – dodajemy cukier i skórkę z limonki i miksujemy do momentu połączenia się składników i lekkiego powiększenia się masy.

W szklaneczkach lub słoiczkach układamy warstwę herbatników, na to wylewamy po łyżce musu morelowego, a następnie masę serową – czynność powtarzamy raz jeszcze.

Serniczki są gotowe do spożycia od razu, ale najlepiej smakują schłodzone minimum 1 godzinę w lodowce. Smacznego :)  


Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym
Herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera lub wałka do ciasta – przesypujemy do miseczki i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym
Do miski przekładamy serek homogenizowany, śmietanę – dodajemy cukier i skórkę z limonki
Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym
miksujemy do momentu połączenia się składników i lekkiego powiększenia się masy.
Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym
Morele myjemy, obieramy, przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem i dusimy pod przykryciem 15 minut.

Tagi:

owoce deser