Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Lodowy tort z porzeczkami i polewą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lody składające się z kilku warstw, dzięki czemu ten deser można nazwać tortem. Wszystko polane czekoladą i mój lodowy drip cake gotowy. Prosty w przygotowaniu, dobrze się kroi i fantastycznie smakuje :)

Lodowy tort z porzeczkami i polewą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lodowy tort z porzeczkami i polewą

 

  • 400 g czarnych porzeczek
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%

POLEWA:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • świeża czarna porzeczka

Sposób przygotowania:

Lodowy tort z porzeczkami i polewą

ETAP 1:

Lodowy tort z porzeczkami i polewą
Do przetartych porzeczek wlać mleko skondensowane i wymieszać.

Porzeczki przełożyć do kielicha blendera i zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek.

Tak uzyskany mus porzeczkowy wymieszać z 3/4 szklanki skondensowanego mleka.

ETAP 2:

Lodowy tort z porzeczkami i polewą
Kremówkę ubić na sztywno i stopniowo wmieszać w porzeczki.

Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie w dwóch etapach wmieszać w mus porzeczkowy.

Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i wylać na spód krem porzeczkowy.

Wstawić do zamrażarki na co najmniej parę godzin.

ETAP 3:

Lodowy tort z porzeczkami i polewą
Kremówkę ubić i wlać osłodzić resztą mleka skondensowanego.

Pozostałą kremówkę ubić wlewając pod koniec 1/4 szklanki mleka skondensowanego. Wyłożyć na zmrożoną warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić ponownie do zamrażarki.

Polewę czekoladową przygotować jak tort lodowy będzie całkowicie zmrożony.
Czekoladę posiekać i razem z kremówką podgrzewać nad kąpielą wodną.
Mieszać, aż wszystko dokładnie się połączy. Wystudzić do temperatury pokojowej.

Tort lodowy wyjąć z formy, usunąć folię spożywczą. Polewę przełożyć do woreczka foliowego, odciąć róg i polać po torcie lodowym.

Na wierzchu rozłożyć świeżą porzeczkę. Można podawać zaraz po polaniu czekoladą lub włożyć ponownie do zamrażarki.

Smacznego :)


Tagi:

lody deser