kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Łopatka habbibi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne domowe szaszłyczki bardzo aromatyczne, palce lizać :)

Łopatka habbibi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka habbibi

 

  • 1 kg mięsa baraniego lub łopatki
  • patyczki do szaszłyków
  • 100 gr orzechów mielonych
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 4 jajka

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka habbibi
Wszystkie sypkie składniki razem połączyć. Kolendrę wsypać do moździeża i rozbić na proszek. Przesypać do sypkich przypraw i bardzo dokładnie wymieszać. Kolendra jest bardzo aromatyczna, dlatego trzeba uważać aby nie było jej w jednym miejscu za dużo. Przyprawy najlepiej wsyp do głębokiego talerza. Jaja włóż do talerza i rozmąć. Baraninę lub łopatkę pokrój na paski o szerokości 0,5 cm. Zamocz najpierw w jaju, potem w ziołach i nabij na patyczek. Zacznij nabijanie na jednym z końców, po czym ruchem okrężnym owiń patyczek i znów nabij mięso na patyk, tak zrób aż do końca. Następnie przesuń mięsko i je rozluźnij do środka patyczka. Weź zioła w garść, połóż patyk z mięsem w dłoń i zamknij dłoń. W ten sposób dokładnie obtoczysz mięso w ziołach. Następnie wlej na patelnię oliwę, do przykrycia całego dna i rozgrzej. Wkładaj mięso tylko na bardzo dobrze rozgrzaną oliwę. Smaż na wolnym ogniu aż do zezłocenia panierki. Podaj z sosem chili, pomidorem, ziemniakami ze smażoną cebulką a oryginalnie z ryżem.
Łopatka habbibi
Etap 1 - mięso pokrój w paski, wrzuć w jajo i dobrze wymocz
Łopatka habbibi
Etap 2 - wszystkie sypkie przyprawy połącz,rozgnieć kolendre i wymieszaj
Łopatka habbibi
Etap 3 - nałóż mięso na patyk [najpierw jajo+zioła]
Łopatka habbibi
Etap 4 - smaż na rozgrzanej oliwie do złotego koloru