Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Łosoś grillowany w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filety z łososia marynowane w przyprawach, zawinięte w plastry warzyw i grillowane to rarytas dla podniebienia. Tak przygotowaną rybę można upiec na grillu gazowym, węglowym lub elektrycznym.

Łosoś grillowany w warzywach

Składniki:

Łosoś grillowany w warzywach

 

  • 0,5 kg filetu z łososia
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z limetki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki sosu chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Łosoś grillowany w warzywach

ETAP 1:

Łosoś grillowany w warzywach
Mięso z ryby dokładnie zanurzyć w marynacie.

Do miski wlać sok z pomarańczy, sok z limetki, oliwę, dodać sos chili, sól i pieprz cytrynowy, wymieszać.

Umyty filet z łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć skórę, pokroić w kwadraty, dokładnie obtoczyć w marynacie.

Przykryć folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 10 minut.

ETAP 2:

Łosoś grillowany w warzywach
Oprószone solą warzywa osuszyć ręcznikiem.

Marchewkę obrać, cukinie i bakłażana razem ze skórką obieraczką do warzyw pokroić w cienkie plastry, posolić, pozostawić na 10 minut.

Gdy puszczą sok, osuszyć ręcznikiem z papieru, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

ETAP 3:

Łosoś grillowany w warzywach
Na dwa plastry z warzyw ułożyć kostkę ryby.

Dwa plastry warzyw ułożyć na krzyż a na środek kostkę marynowanego łososia.

ETAP 4:

Łosoś grillowany w warzywach
Tak przygotowanego łososia ułożyć na grillu

Plastrami warzyw zawijać mięso z ryby.

Po wierzchu warzywa posmarować oliwą, oprószyć odrobiną pieprzu, ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. ( gdy pieczemy na grillu gazowym lub węglowym pakieciki z rybą należy ułożyć na tacce aluminiowej.) Grillować pod przykryciem przez 6-8 minut z obu stron.

Czas grillowania zależy od grubości ryby.

Szczypiorek blanszować w gorącej wodzie, ozdobnie zawinąć grillowane pakieciki.
Podawać z pieczywem i świeżą sałatką.

Tagi:

przystawki