Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy z nagrodami!

Półmiski do serwowania 23x12, książki Szalony grill - zbiór 50 przepisów, patelnia grillowa, sosjerki, otwieracz do puszek i zestaw sit

Odp: Tu zgłaszamy problemy z nagrodami!

Myślę, że dobrze było by wiedzieć czego się można spodziewać w nagrodach, każdy mógłby zobaczyć co będzie i czy warto poświęcić ten czas na czekanie, albo czy ma w ogóle tyle punktów, by coś zamówić.
Podział na tury też jest ok, gdyby nie "widełki" czasowe, gdzie przez 2 godziny się siedzi i odświeża stronę, bo nie wiadomo kiedy coś się pojawi, gdyby była określona godzina i hurtowo dodane nagrody było by zdecydowanie lepiej, bo resztę czasu można by lepiej sobie zagospodarować.
Mi tym razem udało się zamówić talerz i cukiernicę w pierwszej turze oraz sosjerkę w drugiej.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy z nagrodami!

gosiapiotrek23 napisał(a): Czy były już poranne nagrody? bo chyba przegapiłam, napiszcie co było l

Był wyciskacz do czosnku za bodajże 1100 pkt., porcelanowe cukiernice za 550 pkt. i talerze głębokie gładkie za 288 pkt., tyle widziałam, ale może wcześniej było coś jeszcze.

Odp: Odp: Odp: Wino ryżowe

ciasteczka napisał(a): jolao napisał(a): Robiłam z proporcji 1 kg ryżu, 4 kg cukru, 10 l wody (butla 15 l, robiąc w mniejszej trzeba użyć odpowiednio mniej składników). Do tego garść rodzynek, drożdże winiarskie do wina białego + pożywka dla drożdży przygotowane wedle zaleceń na opakowaniu. Ryż wsypujesz do butli, cukier rozpuszczasz w połowie wody i studzisz, dolewasz do ryżu razem z pozostałą przegotowaną, ale wystudzoną wodą, wrzucasz rodzynki, a na koniec dodajesz drożdże i pożywkę. Mieszasz i odstawiasz butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewasz znad osadu do czystej butli i odstawiasz, aby się wyklarowało i potem do butelek U mnie stoi już 5 lat i nie ma kto wypić

Robiłam też kiedyś ryżowo-ziołowe, ale gdzieś mi kartka z przepisem zniknęła.

Szkoda, że przepis się zgubił. Z chęcią bym się z nim zapoznała

Znalazłam przepis podczas przeprowadzki, ale zapomniałam o tym wątku na forum.

Na butlę 5 litrów: 0,5 kg ryżu, 1,5 kg cukru, ok. 3,5 litra wody, 1 cytryna, garść rodzynek, 13 g gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej), 4 ziarna ziela angielskiego, duża szczypta cynamonu, suszonego tymianku i suszonej mięty, drożdże do białego wina + pożywka dla drożdży.

Wodę zagotowujemy, w połowie wody rozpuszczamy cukier i studzimy, po wystudzeniu mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Tymianek i miętę zalewamy niewielką ilością wrzątku i parzymy przez chwilę. Do butli wsypujemy ryż, dodajemy rodzynki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i cynamon. Wlewamy wystudzony cukier, tymianek z miętą i dopełniamy wodą do ok. 3/4 butli. Na koniec dodajemy drożdże i pożywkę przygotowane według zaleceń na opakowaniu. Mieszamy i odstawiamy butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewamy znad osadu do czystej butli i odstawiamy, aby się wyklarowało i potem do butelek

Odp: Odp: Wino ryżowe

baraninka napisał(a): Ziołowo- ryżowe? Dobrze smakuje? Czy raczej gorzkawe?

Smakuje nawet lepiej niż zwykłe ryżowe, nie było gorzkie, wręcz przeciwnie

Odp: Sałatki na święta

U mnie standardowo jarzynowa i śledź pod pierzynką. Co roku na święta robię takie same, bo są sprawdzone i smaczne, jeszcze nam się nie przejadły Za to na Sylwestra co roku jest inna.

mocsłodkości napisał(a): Jakie sałatki zagoszczą w tym roku na Waszym stole? Robicie zawsze takie same czy co roku jest coś innego?

Odp: Szukam krajanów

slodkokwasnakuchnia1 napisał(a): Witam!czy jest tu ktoś z okolic Sztumu albo Malborka?a może chociaż z wojew. Pomorskiego?

Hej
Jestem z pomorskiego, do niedawna mieszkałam w Gdańsku, teraz ok. 30 km od centrum Gdańska, a w okolicach Sztumu mam rodzinę

Odp: Prezent dla noworodka

skuter5 napisał(a): Co można kupić dziecku, które ma kilka dni? Może i tandetne pytanie, ale przecież nie każdy ma dzieci Może są tu jakieś mamy, które doradzą co kupić żeby się przydało, a miejsca nie zajmowało i się nie kurzyło. Nie kupię pluszaka ani grzechotki. Na to dziecko jest za małe. Chyba że macie inne zdanie.

Pieluchy i chusteczki nawilżane zawsze się przydają, na początku szczególnie dużo ich się zużywa, wśród znajomych i rodziny najczęściej właśnie takie prezenty kupują, ewentualnie jakiś odrobinę większy komplecik ubranek (body + śpioszki lub spodenki + sweterek). Dziecięcych "kosmetyków" raczej nie polecam kupować, bo może się okazać, że maluszek będzie na nie uczulony, chyba że zapytasz rodziców jakich kosmetyków używają i kupisz właśnie takie.

Odp: Tort zamek

Kieliszkiem od wina wykrawałam z biszkopta kółka, które przekładałam na zmianę dżemem i kremem, gotowy walec również pokryłam cienką warstwą kremu, a następnie masą cukrową. Mocowałam do "zamku" za pomocą długich wykałaczek.

Odp: Wino ryżowe

Robiłam z proporcji 1 kg ryżu, 4 kg cukru, 10 l wody (butla 15 l, robiąc w mniejszej trzeba użyć odpowiednio mniej składników). Do tego garść rodzynek, drożdże winiarskie do wina białego + pożywka dla drożdży przygotowane wedle zaleceń na opakowaniu. Ryż wsypujesz do butli, cukier rozpuszczasz w połowie wody i studzisz, dolewasz do ryżu razem z pozostałą przegotowaną, ale wystudzoną wodą, wrzucasz rodzynki, a na koniec dodajesz drożdże i pożywkę. Mieszasz i odstawiasz butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewasz znad osadu do czystej butli i odstawiasz, aby się wyklarowało i potem do butelek U mnie stoi już 5 lat i nie ma kto wypić

Robiłam też kiedyś ryżowo-ziołowe, ale gdzieś mi kartka z przepisem zniknęła.