Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Łupacz pieczony na maśle

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Łupacz to gatunek ryb z rodziny dorszowatych, ma białe delikatne mięso i cieniutką skórę, doskonale nadaje się do pieczenia.

Łupacz pieczony na maśle

Składniki:

Łupacz pieczony na maśle

 

Sposób przygotowania:

Łupacz pieczony na maśle
Umyte i osuszone filety podziel na porcje po czym skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzej sporą ilość klarowanego masła i lekko podsmaż na nim połówki z cebuli dymki po czym dodaj do niej czarne oliwki, kiść pomidorków koktajlowych oraz kawałki łupacza.

Całość włóż wraz z patelnią do nagrzanego do 150stop pieca na 30 min, w czasie pieczenia rybę polewaj klarowanym masłem.