2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Mafaldine a'la bolognese z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rewelacyjne w smaku danie z makronem mięsem mielonym i brokułem,na syty obiad doskonałe.

Mafaldine a'la bolognese z brokułem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mafaldine a'la bolognese z brokułem

 

  • 400 g makaronu mafaldine
  • 500 g mielonego miesa z łopatki wieprzowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałeczek chili
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 15 dag brokuła świeżego
  • 15 dag sera zółtego-gouda
  • 1 łyżeczka przyprawy do spaghetti
  • sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Mafaldine a'la bolognese z brokułem
Makaron mafaldine gotujemy w osolonej wodzie do miękkości tak jak w przepisie na opakowaniu.Odcedzamy. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku,do miękkości uważać aby nie rozgotować.Odcedzić z wody.Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdzony czosnek i szklimy aż zacznie się rumienić ,wtedy wkładamy zmielone mięso i dusimy około 10 minut,dodajemy pokrojoną paprykę i posiekaną drobniutko chili i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy sos sojowy,doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy jeszcze chwilę .gotowane brokuły można wrzucić do sosu i wymieszać -ja podałam udekorowane na talerzu:) Wtedy apetycznie wyglądają . Tak przygotowanym sosem polać makaron i posypać startym drobniutko serem żółtym .Podałam z kieliszkiem czerwonego pół wytrawnego wina .Smacznego!
Mafaldine a'la bolognese z brokułem
brokuły gotujemy w osolonej wodzie cebulę z czosnkiem szklimy
Mafaldine a'la bolognese z brokułem
do cebuli dodajemy mieso mielone i przesmażamy potem dodajemypaprykę
Mafaldine a'la bolognese z brokułem
na koniec dodajemy pomidory z puszki doprawiamy ziolami do smaku