e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Makaron a'la bolognese z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna i łatwa zapiekanka makaronowa

Makaron a'la bolognese z bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron a'la bolognese z bazylią

 

  • 500g makaronu muszelki
  • 250g mięsa mielonego (np. z łopatki)
  • 1 sos bolognese (w proszku)
  • 100 startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron a'la bolognese z bazylią
Makaron ugotować z odrobiną oleju wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso mielone usmażyć na oleju, dodać sos (proszek), dolać 300 ml wody, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy, zagotować. Bazylię posiekać. Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia, połączyć z bazylią, dodać sos, wymieszać. Na wierzchu posypać serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 25 min. Przed podaniem udekorować bazylią. Smacznego!
Makaron a'la bolognese z bazylią
Makaron ugotować z odrobiną oleju wg przepisu na opakowaniu
Makaron a'la bolognese z bazylią
Mięso mielone usmażyć na oleju, dodać sos, dolać wody, wymieszać
Makaron a'la bolognese z bazylią
Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia, połączyć z bazylią, dodać sos, wymieszać
Makaron a'la bolognese z bazylią
Na wierzchu posypać serem i piec w rozgrzanym piekarniku