thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Makaron na zimno z łososiem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron w formie sałatki z petruszkowym "pesto", łososiem wędzonym i oliwkami - PYCHA!

Makaron na zimno z łososiem i oliwkami

Składniki:

Makaron na zimno z łososiem i oliwkami

 

  • 200 g op. makaronu razowego kokardki małe
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 czubate łyżki parmezanu
  • 10 oliwek zielonych
  • 10 oliwek czarnych
  • 100 g łosia wędzonego
  • garść orzeszków piniowych
  • cytrynka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Makaron na zimno z łososiem i oliwkami
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać wodą,a potem przełożyć do miski.. Czosnek pokroić i zmiksować z posiekaną pietruszka i sokiem z cytryny, stopniowo dolewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem pietruszkowym, 2 łyżkami parmezanu i oliwkami. Rozdzielić na talerze, dodać pokrojone kawałki łososia, posypać jeszcze resztą parmezanem (oczywiście można więcej), orzeszkami, udekorować cytrynką. Łososia równie dobrze można wymieszać z wszystkimi składnikami od razu.

Tagi:

makaron