Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 800]

Makaron w sosie ogórkowo - porowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Makaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania.

Makaron w sosie ogórkowo - porowym

Składniki:

Makaron w sosie ogórkowo - porowym

 

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie ogórkowo - porowym

ETAP 1:

Makaron w sosie ogórkowo - porowym
Pokrojony por smażyć na maśle, aż zmięknie.

Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie. Pora przeciąć wzdłuż na pół i pod bieżącą wodą wypłukać, pozbywając się ewentualnych resztek ziemi. Posiekać w cienkie paski.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por.

ETAP 2:

Makaron w sosie ogórkowo - porowym
Oczyszczone ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do pora.

Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną.

ETAP 3:

Makaron w sosie ogórkowo - porowym
Warzywa zsunąć na bok patelni i dodać pokrojoną pierś z kurczaka.

Warzywa zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy.

ETAP 4:

Makaron w sosie ogórkowo - porowym
Do sosu dodać ugotowany wcześniej makaron.

Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :)

Tagi:

pory