gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Makaron w sosie serowym ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowany danie: makaron w sosie serowym ze szparagami podaję jako danie główne na obiad. Polecam.

Makaron w sosie serowym ze szparagami

Składniki:

Makaron w sosie serowym ze szparagami

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 320 gram wędliny
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 gram zielonych szparagów
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie serowym ze szparagami

ETAP 1:

Makaron w sosie serowym ze szparagami
Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną woda i odcedzamy.

ETAP 2:

Makaron w sosie serowym ze szparagami
Szparagi gotujemy w osolonj wodzie do miękkości.

Szparagi płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej (1 płaska łyżka soli) wodzie z dodatkiem cukru (1 łyżeczka) do miękkości.

Ugotowane szparagi odcedzamy.

ETAP 3:

Makaron w sosie serowym ze szparagami
Pokrojoną wędlinę przesmażamy mieszając.

Wędlinę kroimy w większą kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.

ETAP 4:

Makaron w sosie serowym ze szparagami
Do kiełbasy i buliony dodajemy serki topione.

Do wędliny wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową.

Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy serki topione i mieszamy, aż się rozpuszczą.

Sos zagęszczamy mąkę wymieszaną z mlekiem.

ETAP 5:

Makaron w sosie serowym ze szparagami
Do sosu serowego i kiełbasy dodajemy szparagi.

Na koniec do sosu dodajemy odcedzone z wody szparagi. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.

Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.