cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

SUPERPRZEPIS

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne pulpety w sosie pomidorowym, jako świetny dodatek do makaronu.

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

 

  • /proporcje dla 4 osób/
  • 360 g makaronu penne/ u mnie garganelli/
  • 800 g mięsa mielonego /mieszane/
  • 150g bułki namoczonej w mleku
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki startego sera Grano Padano/lub parmezan/
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
  • szczypta majeranku
  • szczypta mielonego kminu
  • pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

 

  • sos:
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 500 ml. soku/passata/ pomidorowego/z butelki/
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

 

  • oraz
  • kilka liści świeżego majeranku i zielonej pietruszki
  • i starty ser parmezan do posypania

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym
W głębokiej misce umieścić mięso, dodać dobrze odciśniętą bułkę , przeciśnięty przez praskę czosnek, zieloną pietruszkę, majeranek, ser, sól, pieprz do smaku i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrobić /jeśli jest zbyt rzadka można dodać odpowiednią ilość bułki tartej/. Mięso wstawić do lodówki. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek /nie rumienić/.Wlać sok pomidorowy, bulion, doprawić do smaku solą , pieprzem, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienie sosu /od czasu do czasu należy zamieszać/. Z przygotowanego wcześniej mięsa uformować /wilgotnymi rękami/ malutkie kuleczki. Pulpety obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Usmażone pulpeciki przełożyć do gorącego sosu pomidorowego chwilę podgotować. Ugotować al dente makaron .Przecedzić i przełożyć na talerze. Każdą porcję polać sosem pomidorowym z pulpetami, posypać startym parmezanem ,ozdobić zieloną pietruszką i majerankiem.
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym
Uformowane pulpeciki smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym
Usmażone pulpety połączyć z przygotowanym sosem pomidorowym.
Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym
Ugotowany makaron wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym z pulpecikami.