SUPERPRZEPIS

Makaron zapiekany z pieczarkami

  • 1
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Makaron zapiekany z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Bardzo pożywna i smaczna zapiekanka, której przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu.

Składniki:

Makaron zapiekany z pieczarkami

 

  • ugotowany makaron rurki - 500 g
  • pieczarki - 100 g
  • pomidorki koktajlowe - 100 g
  • suszone pomidory odsączone z oleju - 10 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • jajka - 1 szt.
  • gęsta śmietana - 3 łyżki
  • mascarpone - 200 g
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • szczypta cukru
  • bazylia suszona - ½ łyżeczki
  • dodatkowa oliwa do wysmarowania naczynia do zapiekania

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z pieczarkami
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, szczyptę cukru, mieszając duszę około 5 minut. Dodaję pieczarki, duże pokrojone na części, a małe w całości i jeszcze przez chwilę wszystko razem smażę. Patelnię zdejmuję z ognia, doprawiam, do smaku, dodaję łyżkę masła, mieszam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Mascarpone, śmietanę i jajko miksuję na jednolitą masę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Ugotowany al dente makaron przekładam do miski, dodaję przestudzoną zawartość patelni, wlewam zmiksowaną mieszankę sera, jajka i śmietany. Dodaję pokrojone suszone pomidory, delikatnie mieszam i przekładam do spryskanego oliwą naczynia do zapiekania. Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe układam na wierzchu lekko je wciskając do środka. Wstawiam do nagrzanego do 180°C na 30 minut. Następnie zwiększam temperaturę do 220°C, włączam funkcję „grill” i zapiekam jeszcze 3-5 minut.
Makaron zapiekany z pieczarkami
Bardzo pożywna i smaczna zapiekanka, której przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu.
Makaron zapiekany z pieczarkami
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi.