niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

makaron zapiekany z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron zapiekany z szynką pod serową kołderką to idealne danie dla dzieci i nie tylko najlepiej smakuje polany ketchupem

makaron zapiekany z szynką

Składniki:

makaron zapiekany z szynką

 

  • 3 szklanki ugotowanego makaronu muszelki lub małe kolanka
  • 300 g szynki gotowanej
  • 1 cebula
  • 1/2 pora białej części
  • 50 g masła
  • 300g sera startego na tarce o grubych oczkach
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • szklanka18 procentowej śmietany

 

Sposób przygotowania:

makaron zapiekany z szynką
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente odcedzamy. Szynkę kroimy w mała kosteczkę i lekko podsmażamy na maśle następnie dodajemy posiekaną cebulę i pora,wszystko dusimy ok. 20 minut następnie dosypujemy ugotowany makaron i mieszamy gdy wszystko lekko ostygnie dosypujemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy jajkiem wymieszanym za śmietaną ,a na wierzch zapiekanki posypujemy resztą startego sera i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 min kontrolując by ser się za mocno nie spiekł. Podajemy na gorąco z ketchupem.