ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowa babka jest bardzo łatwa, szybka i przede wszystkim pyszna, polewa z czekolady pomarańczowej z sokiem pomarańczowym smakuje wybornie na tej babce.

Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą

 

  • margaryna 15 dag,
  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka,
  • dżem śliwkowy 6 łyżek,
  • mak niebieski mielony 200 gram,
  • czekolada pomarańczowa 100 gram,
  • sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą
Jajka, miękką margarynę, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do spienienia masy z 4 minuty na dużych obrotach.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mielony niebieski mak, dodać dżem śliwkowy i połączyć mikserem składniki.

Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, masę przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz.

Czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy.
Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą
Dla smakoszy makowych wypieków jest idealna.
Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą
Masa powinna być o konsystencji zważonej.
Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą
Najlepiej nadaje sie gotowy zmielony suchy mak.
Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą
Masa ciasta powinna być dość gęsta.
Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą
Makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą

Tagi:

babka ciasto