tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Makowe kokilki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu babeczki makowe w kokilkach z rodzynkami bez dodatku cukru, bo masa makowa jest już słodka.

Makowe kokilki z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe kokilki z rodzynkami

Na makowe kokilki z rodzynkami

  • 200 g masy makowej + 4 łyżki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 60 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Makowe kokilki z rodzynkami
1) Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. 

2) Następnie wbijamy jajko i dodajemy masę makową.

3) Wlewamy połowę mleka, łączymy wszystko za pomocą miksera, dolewamy resztę mleka i ponownie miksujemy.

4) Na dno kokilek wrzucamy rodzynki i zalewamy powstałą masą.

5) Na wierzch kładziemy po 2 łyżki masy makowej i pieczemy przez ok. 20 minut w 220 stopniach.

Z podanych składników wychodzą dwie babeczki w kokilkach o średnicy 19 cm.
Makowe kokilki z rodzynkami
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i masę makową.
Makowe kokilki z rodzynkami
Wlewamy połowę mleka, łączymy wszystko za pomocą miksera, dolewamy resztę mleka i ponownie miksujemy.
Makowe kokilki z rodzynkami
Na dno kokilek wrzucamy rodzynki i zalewamy powstałą masą.
Makowe kokilki z rodzynkami
Na wierzch kładziemy po 2 łyżki masy makowej i pieczemy przez ok. 20 minut w 220 stopniach.

Tagi:

mak deser