ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Makowiec domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec domowy jest najlepszym ciastem na świąteczny stół i nie tylko, my bardzo lubimy ciasta z makiem i często je piekę.

Makowiec domowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowiec domowy

 

Sposób przygotowania:

Makowiec domowy

ETAP 1:

Makowiec domowy
Zaczyn od razu w misie robota przygotowuję.

Drożdże rozetrzeć w misie robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę.

ETAP 2:

Makowiec domowy
Maka powinna być przesiana, mozna dodać masło zamiast margaryny.

Dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut.

ETAP 3:

Makowiec domowy
Ciasto powinno stać w miejscu ciepłym.

Misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, ciasto mi mocno urosło.

ETAP 4:

Makowiec domowy
Uzywam maty stolnicy silikonowej.

Wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu.

ETAP 5:

Makowiec domowy

Na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę.

ETAP 6:

Makowiec domowy

Ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem.

ETAP 7:

Makowiec domowy

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego.