Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Makowiec japoński (z jabłkami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 310
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne połączenie jabłek i masy makowej, której jest naprawdę godne polecenia. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Makowiec japoński (z jabłkami)

Składniki:

Makowiec japoński (z jabłkami)

Ciasto:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jabłek (dużych)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Lukier:

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński (z jabłkami)

Ciasto:

Makowiec japoński (z jabłkami)
Ciasto ma dość rzadką konsystencję i takie musi być.

Jabłka należy obrać i następnie zatrzeć na tarce o grubych oczkach.


Masę makową umieścić w dużej misce. Dodać jabłka, kaszę i proszek do pieczenia. Jajka oraz cukier ubić na puszystą masę i wymieszać z resztą składników.


Całość przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Makowiec japoński (z jabłkami)
Przed wstawieniem coasta do poeczenia - piekarnik rozgrzewam.

Ciasto piec przez ok 1 h w 190 stopniach.

Lukier:

Makowiec japoński (z jabłkami)
Polukrowane ciasto można posypać bakaliami.

Mleko i masło należy rozpuścić w niewielkim garnuszku. Następnie mieszankę przelać do miseczki i porządnie utrzeć z kakao oraz z cukrem.


Ostudzone ciasto polać lukrem i odstawić do stężenia.