lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Makowiec na biszkopcie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Makowiec - Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami,orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek.

Makowiec na biszkopcie

Składniki:

Makowiec na biszkopcie

 

  • Ciasto makowca:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa makowa makowca:
  • 50 dkg maku mielonego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 10 dkg rodzynek
  • olejek migdałowy
  • 10 dkg orzechów włoskich posiekanych
  • Ponadto:
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Makowiec na biszkopcie
Na masę makowca: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami,orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek. Wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Na biszkopt makowca: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i nie przerywając ubijania dodać olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie (trzymając za brzegi folii) na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem a mak na wierzchu. Polać makowiec polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.