Makowy placek

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Makowy placek

Zamiast tradycyjnego makowca, przygotuj na święta smakowity placek z makowym nadzieniem. Zobacz, jak go przygotować!

Składniki:

Makowy placek

Ciasto

Nadzienie

  • puszka gotowej masy makowej (900 g)
  • 2 białka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag kaszy manny

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Makowy placek
1. Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem na stolnicy i zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego koło o średnicy ok. 30 cm. Resztę ciasta, ok. 1/5 odłóż do przygotowania paseczków na wierzchu. Ciastem wylep spód i boki tortownicy. Nakłuj widelcem. Wstaw do zamrażarki.

3. Białka ubij na puch z cukrem i dodaj do masy makowej. Na koniec wsyp kaszę i wymieszaj delikatnie łyżką. Przełóż do formy ze schłodzonym ciastem.

4. Z pozostałego ciasta zrób wałeczki i ułóż na masie makowej.

5. Całość piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C. 6. Wystudzony placek udekoruj kandyzowanym ananasem.