ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Mała babka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mała babeczka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy. Jest to przepis na małą foremkę dwadzieścia-centymetrową.

Mała babka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mała babka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy

 

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 200 ml oleju
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Mała babka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy
Trzy białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodajemy stopniowo cukier puder oraz żółtka, teraz pomalutku cały czas ubijając wlewamy 200 ml oleju słonecznikowego.

Dodajemy pół szklanki mąki pszennej przesianej z łyżeczką proszku do pieczenia i łączymy z masą. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy.

Na koniec dodajemy dwa kisiele cytrynowe oraz sok z jednej cytryny. 

Kiedy dodamy kisiele, delikatnie mieszamy do połączenia się składników, nie ubijamy bo wyjdzie zakalec.

Pieczemy i wyjmujemy z foremki.
Mała babka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy
Trzy białka ubijamy na puszystą masę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cztery czubate, duże łyżki cukru pudru. Dodajemy trzy żółtka.
Mała babka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy
Dodajemy otartą skórkę z jednej pomarańczy.
Mała babka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy
Cały czas ubijając wlewamy 200 ml oleju słonecznikowego.
Mała babka cytrynowa z otartą skórką pomarańczy
Na koniec dodajemy dwa kisiele cytrynowe..

Tagi:

ciasto babka