jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny biszkopt, słodkie delicje, orzeźwiająca galaretka i pyszna masa z malinami to moja propozycja na letnie ciasto.

Malinowa delicja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowa delicja

BISZKOPT: 25x 36cm

  • 4 duże jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta soli,

Śmietanka czekoladowo- malinowa :

  • 0,5 l śmietanki 30%,
  • 0,5 kg sera z wiaderka,
  • ok 550 gram świeżych malin,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej, 100 gram (70% kakao),
  • ok 3 -4 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny

DODATKOWO:

WYKOŃCZENIE:

  • 2 galaretki malinowe (każda na 0,5 litry wody),
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Malinowa delicja

ETAP 1

Malinowa delicja
Gotowe ciasto biszkoptowe wykładamy na blaszkę do pieczenia

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto biszkoptowe wykładamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.

ETAP 2

Malinowa delicja
Przygotowujemy maliny oraz na tartce ścieramy czekoladę

MASA: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody

ETAP 3

Malinowa delicja
Zaczynamy od ubicia schłodzonej śmietanki

Schłodzoną śmietankę umieszczamy w misce i ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder oraz stopniowo ser. Do jednolitej, odpowiednio słodkiej masy wlewamy żelatyn ę. Dokładnie ją miksujemy, po czym dodajemy czekoladę oraz maliny. Masę bardzo delikatnie mieszamy łyżką, by owoce się nie rozpadły.

ETAP 4

Malinowa delicja
Na wyłożonej masie układamy delicje oraz maliny

Gotową wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt. Rozprowadzamy ją równolegle po całej jego powierzchni.
Na masę wykładamy delicje. Pomiędzy nie dodatkowo umieszczamy maliny. Ciasto wkładamy do lodówki, by śmietanka zastygła.
Między czasie przygotowujemy wykończenie.

ETAP 5

Malinowa delicja
Galaretkę wylewamy na zastygnięte ciasto

WYKOŃCZENIE: Galaretki i żelatynę umieszczamy w garnuszku. Mieszaninę zalewamy 4 szklankami przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Tak przygotowaną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygnięte ciasto, które ponownie umieszczamy w chłodzie. Gdy galaretka zastygnie można się częstować.