kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Małże w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małże z tego przepisu możemy przygotować w dosłownie 5 minut! Szybko i bardzo łatwo! Nie musisz być wirtuozem w kuchni.

Małże w białym winie

Składniki:

Małże w białym winie

podstawowe

  • 1 kg małży (omułek)
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4-5 szalotek
  • 5 sporych ząbków czosnku
  • 300ml białego, wytrawnego wina
  • gałązka świeżego tymianku lub macierzanki
  • sól, czarny pieprz
  • pieprz czerwony ziarnisty

Sposób przygotowania:

Małże w białym winie
Małże opłukać pod bieżącą wodą.

W dużym, szerokim garnku rozgrzać masło z oliwą. Szalotki i ząbki czosnku pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać opłukane omułki, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu zalać białym winem. Dodać gałązkę tymianku/macierzanki. Gotować pod przykryciem 2-3 minuty aż małże się otworzą.

Serwować od razu na ciepło posypane czerwonym pieprzem, z dodatkiem grillowanej bagietki.

Tagi:

dania malze