lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Małże w białym winie na czarnym spaghetti

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Małże portugalskie z białym winem podane na spaghetti barwionym naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy.

Małże w białym winie na czarnym spaghetti Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Małże w białym winie na czarnym spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Małże w białym winie na czarnym spaghetti
Małże opłukać pod bieżącą wodą. Makaron ugotować al dente. Czosnek i imbir, obrać i posiekać w drobną kostkę. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Cebulę obrać i wraz z cukinią pokroić w półplasterki.

W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, imbir i cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pomidory i cukinię, doprawić pieprzem i curry. Przesmażyć razem około 5 minut. Do warzyw dodać wino i masło, doprowadzić do wrzenia i wrzucić małże. Przykryć pokrywką i gotować 5 minut, aż otworzą się małże od czasu do czasu potrząsając wokiem.

Na koniec dodać poszatkowaną kolendrę. Wymieszać. Wyłożyć na czarne spaghetti skropić cytryną i odrobiną oliwy.
Małże w białym winie na czarnym spaghetti
składniki
Małże w białym winie na czarnym spaghetti
Małże w białym winie na czarnym spaghetti