jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mandarynkowo-kapuściana surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mandarynki nadają jej przyjemnej słodyczy.

Mandarynkowo-kapuściana surówka

Składniki:

Mandarynkowo-kapuściana surówka

 

  • Składniki:
  • 0,5 główki młodej kapusty (może być kapusta pekińska),
  • 1 puszka mandarynek w syropie,
  • 1 duża marchew lub 2 mniejsze,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • Cukier, sól, pieprz do smaku,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z połowy pomarańczy,

 

Sposób przygotowania:

Mandarynkowo-kapuściana surówka
Kapustę drobno szatkujemy i nasalamy delikatnie. Odstawiamy by puściła sok. Po czym sok odlewamy. Mandarynki odsączamy z syropu. Marchew obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Oliwę z oliwy łączymy z sokiem z pomarańczy. Do kapusty dokładamy startą marchew, odsączone mandarynki oraz rodzynki. Całość delikatnie mieszamy. Polewamy oliwą z sokiem i doprawiamy do smaku.