Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Mandazi bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatne, błyskawiczne i pyszne placuszki bananowe rodem z Afryki polecają się na słodkie małe co nieco ; )

Mandazi bananowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mandazi bananowe

 

  • 2 banany
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 2-2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej
  • Cukier

Sposób przygotowania:

Mandazi bananowe
Banany obieramy, kroimy na 3 części, przekładamy do miksera (najlepiej kielichowego ). Do bananów wbijamy jajko i wlewamy mleko –miksujemy około 30 sekund. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia miksujemy aż składniki połączą się i ciasto będzie gładkie.

Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany więc jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste więcej mleka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy 3-4 minut, aż mandazi nabiorą złotego koloru.

Usmażone mandazi odsączamy na ręczniku papierowym. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się ich delikatnym smakiem, smacznego ; ) 
Mandazi bananowe
2 banany, jajko, mleko i mąkaz proszkiem do pieczenia
Mandazi bananowe
Wszystkie składniki przekładamy do blendera (najlepiej kielichowego )
Mandazi bananowe
I blendujemy na gładką masę, łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy na gorącym oleju