Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pożywna zupa marchwiowa o aromatycznym zapachu

Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem

 

  • 400 gram marchwi
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cytryna
  • 1/4 pora
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • ew. groszek
  • dekoracja:
  • łyżka jogurtu
  • kiełki brokuła

Sposób przygotowania:

Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem
Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni. Marchew dokładnie obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy na patelnie. To samo robimy z porem. Wykorzystujemy bulion warzywny lub przygotowujemy z kostki. Zalewamy zawartość patelni bulionem (najpierw połową) i wraz z wyparowywaniem stopniowo uzupełniamy. Jak warzywa zmiękną wkładamy je do blendera, dodajemy sok i skórkę z połowy cytryny. Dodajemy starty, świeży imbir. Blenderujemy na gładka masę. Przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku chili i solą. Ew. dodajemy groszek.

Dekorujemy łyzką jogurtu, posypujemy kiełkami.
Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem
Drobno kroimy cebulę a następnie podrumieniamy na patelni
Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem
Dodajemy do patelni pokrojone drobno marchewki oraz por
Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem
Całość blenderujemy na jednolitą masę można dodać odrobinę masła
Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem
Wywar przelewamy do garnka i doprawiamy do smaku chili

Tagi:

marchewka