ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Marmoladnik z korzenną nutą i domowym budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jest bardzo łatwe ciasto. Jak mówi moja ciocia...zawsze się darzy, a więc niech się darzy. Domowy budyń podnosi jeszcze wilgotność ciasta.

Marmoladnik z korzenną nutą i domowym budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marmoladnik z korzenną nutą i domowym budyniem

 

 

 

  • 150 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru

 

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • gwiazdki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Marmoladnik z korzenną nutą i domowym budyniem

ETAP 1:

Masło spienić, dodać cukier w dalszym ciągu miksując. Dodawać stopniowo pozostałe składniki - jajka, mąkę tortową wymieszana z kakao i przyprawą korzenną, dżem z czarnej porzeczki, letnie mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min. , do suchego patyczka.

Z jajek i cukru zrobić kogiel-mogiel. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do gotującego się z masłem mleka. Gotować aż masa zgęstnieje.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Spodni placek umieścić ponownie w foremce i zalać go budyniem. Przykryć drugim plackiem. Wystudzić.

W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać i mieszać , aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

Przestudzoną polewę wylać na zimne ciasto. Można ozdobić gwiazdkami z cukru, albo lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego.

Marmoladnik z korzenną nutą i domowym budyniem
Marmoladnik z korzenną nutą i domowym budyniem