pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Marynowane jajka nadziewane łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Efektowne i smaczne jajka które pięknie udekorują i urozmaicą stół Wielkanocny.Delikatna buraczana marynata nadaje jajkom bardzo ciekawy ale delikatny smak.

Marynowane jajka nadziewane łososiem

Składniki:

Marynowane jajka nadziewane łososiem

 

 

  • Na farsz:
  • 10 dkg wędzonego łososia
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • żółtka od marynowanych jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marynowane jajka nadziewane łososiem
Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek. Buraczki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry,wrzucamy do wody,dodajemy ocet i pozostałe składniki marynaty.Gotujemy przez 10 min na wolnym ogniu ( od chwili zagotowania się). Gotową marynatę studzimy a następnie przecedzamy przez sitko. Do przecedzonej marynaty wkładamy obrane jajka i pozostawiamy na 10-12 godz.( jajka powinny być całe zanurzone) Po tym czasie wyjmujemy jajka z zalewy i przekrawamy na 2 części,wyjmujemy żółtka. Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy siekamy w drobną kostkę i przelewamy gotującą się wodą,studzimy. Pozostałe składniki farszu siekamy w drobniutką kostkę,mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy w marynowane jajka w miejsce wyjętego żółtka ( ja robiłam to za pomocą rękawa cukierniczego)