Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Marynowane oliwki z cytryną i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marynowane oliwki z cytryną i ziołami z aromatem wyrazistego czosnku i chili, to świetny dodatek zarówno do sałatek, jaki kanapek.

Marynowane oliwki z cytryną i ziołami

Składniki:

Marynowane oliwki z cytryną i ziołami

 

  • 2 szklanki zielonych oliwek ( ze słoika )
  • 2 szklanki czarnych oliwek ( ze słoika )
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano
  • 15 małych papryczek chili
  • świeży rozmaryn
  • 1 duża cytryna pocięta w ćwiartki
  • 225 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki stołowe octu winnego
  • 1 duży słoik

Sposób przygotowania:

Marynowane oliwki z cytryną i ziołami
1.Do słoika warstwowo wrzuć oliwki, gałązkę rozmarynu, chili, kawałki cytryny, posiekany czosnek i szczyptę oregano. Układaj tak aż dojdziesz do końca słoika. Zalej to wszystko octem winnym i dopełnij oliwą z oliwek.

2.Zakręć i parę razy przekręć słoik żeby oliwa dotarła w każde miejsce. Odstaw w ciemne, zimne miejsce. Po otwarciu przechowuj w lodówce. Po zjedzeniu oliwek możesz używać pozostałej oliwy do sałatek czy ziemniaków.