kurka79

kurka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Marynowane skrzydełka z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Skrzydełka w innej wersji niż tradycyjna. Świetnie smakują i fajnie się prezentują na świątecznym stole jako zimna przekąska.

Marynowane skrzydełka z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane skrzydełka z kurczaka

 

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 cebula średnia
  • Panierka:
  • 3 jajka
  • 1 szkl bułki tartej
  • Zalewa:
  • 6 szkl wody
  • 1 szkl octu 10%
  • 3 łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki ketchupu
  • ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca

Sposób przygotowania:

Marynowane skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka czyścimy odcinamy lotki. Do garnka wkładamy kostkę rosołową zalewamy wodą i wkładamy skrzydełka. Gotujemy ok. pół godziny, tak by skrzydełka za mocno nam się nie rozgotowały. Wyjmujemy z wywaru i studzimy. Jajko mieszamy widelcem dodając sól, pieprz . Obtaczamy skrzydełka w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Cebulę kroimy w pół księżyce. Z podanych składników gotujemy zalewę. Skrzydełka układamy w słoiku lub garnku wkładamy cebulę i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na dwa dni. Mogą stać i dłużej będą bardziej aromatyczne.
Marynowane skrzydełka z kurczaka
Etap 1 Odgotowane skrzydełka wyjęte z wywaru.
Marynowane skrzydełka z kurczaka
Etap 2 Skrzydełka panierujemy i obsmażamy.
Marynowane skrzydełka z kurczaka
Etap 3 Z podanych składników gotujemy zalewę.
Marynowane skrzydełka z kurczaka
Etap 4 Na dno układamy cebulkę potem skrzydełka i zalewamy zalewą.